Panaszbeadvány az ombudsmanhoz

A beadvány, tehát maga a panasz az esetlegesen szükséges mellékletekkel együtt

-        átadható az ombudsmani hivatalban személyesen. Minden ezzel kapcsolatos tudnivaló megnézhető a hivatal honlapján: www.ajbh.hu

-        elküldhető a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen is. Ennél a verziónál is érdemes a honlapról tájékozódni: www.ajbh.hu

Mozgalmunk kérésére, segítségként a hivatal az alábbiakat írta:

Panaszbeadvány szerkesztésével, tartalmával kapcsolatos érdeklődésével összefüggésben az alábbi információkat küldöm:

·       A hivatal honlapján szerepel egy részletes összefoglaló a panasz benyújtásához, melyet a http://www.ajbh.hu/panasz-benyujtasa linken érhetnek el.

·       Tájékoztatni szeretném, hogy az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény (a továbbiakban: Ajbt.) miként határozza meg azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén az ombudsman vizsgálatot indíthat. Az Ajbt. 18. § (1) bekezdése értelmében, az alapvető jogok biztosához bárki fordulhat, ha megítélése szerint a közszolgáltatást végző szerv (jelen esetben az egészségügyi szolgáltató) tevékenysége vagy mulasztása a beadványt tevő személy alapjogát sérti vagy annak közvetlen veszélyével jár, feltéve, hogy a rendelkezésre álló közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket – ide nem értve a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatát – kimerítette, vagy jogorvoslati lehetőség nincs számára biztosítva.

Fentiekre tekintettel hangsúlyozom, hogy a törvény nem teszi lehetővé valamennyi sérelem, így különösen az orvos-szakmai, illetve etikai kérdések alkotmányjogi szempontú vizsgálatát, ilyen tárgykörben vizsgálat nem indítható.

·       Fontos még kiemelni, hogy a biztos alapvetően konkrét hatóság vagy közszolgáltatást végző szerv konkrét tevékenysége során a beadványt benyújtó személy alapvető jogaival összefüggésben okozott konkrét visszásságot tudja vizsgálni, kerülendőek tehát az általános kérdések, kijelentések. Lehetőség szerint érdemes mindezekre figyelemmel a probléma lényegét megragadni és azt átlátható terjedelemben ismertetni.