Halasztás – Mentesítés

Kedves Szülők, Kedves Kollégák!

Reméljük, hogy a magyarországi oltási rend hamarosan változni fog. Addig is - amellett, hogy orvost és szülőt egyaránt bíztatunk az oltást követő bármely nemkívánatos esemény (OKNE) bejelentésére, - ahhoz is segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a szülők, megfelelő indok esetén, bátran éljenek az oltás halasztásának és az oltás alól való mentesítés kérésének törvényes lehetőségével.

Kedves kollégáinkat arra szeretnénk kérni, hogy bátran teljesítsék ezeket a kéréseket a „nil nocere” elv betartásával, szakmaiságuk és emberségük bizonyítékaként.

Ha egy oltást követő nemkívánatos eseményről a tudomány mai állása szerint nem sikerül minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az oltás következtében alakult ki, még nem jelenti azt, hogy ennek gyanúját szétoszlattuk volna. Amíg ott a bizonytalanság, addig jobb az óvatosság - addig nem lenne szabad oltani.

A minket szinte naponta megkereső szülők elmondásai és papírjai alapján az a szomorú tény, hogy sajnos nem egy autoimmun- vagy allergiás, stb. betegségben szenvedő gyermek oltását rendelik el. Ez, véleményünk szerint, még akkor is megkérdőjelezhető, ha a betegséget nem oltás idézte elő. Hiszen annak a gyermeknek a szervezete, immunrendszere éppen a fennálló betegséggel küzd. Ha pedig betegsége nyugalmi szakaszba jut, akkor is veszélyes lehet az immunrendszer „felhergelése”, arra újabb teher helyezése. Ha viszont oltást követően alakult ki a kórfolyamat, akkor annál inkább indokolt az óvatosság a soron következő oltás tekintetében. Mindez csak töredéke azon okoknak, melyek halasztás vagy mentesség indokaként szerepelhetnek.

Mozgalmunk azon dolgozik, hogy az oltások kérdésében mind a szülőnek, mind a háziorvosnak, mind a kezelőorvosnak döntési lehetősége legyen. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani - még a jelenlegi szűk keretek között is - a két általunk szerkesztett, letölthető, kinyomtatható formulával.

Oltás halasztásának kérése

Oltás alól való mentesítés kérése

Kérjük a házi- és kezelőorvos kollégákat, hogy támogassák a gyermekük egészségéért - ezen az úton is - felelősséget vállaló szülőket.

A jogok mellett kötelezettségek is vannak. Ez jelen esetben

az orvosnál a „nem ártás” elvének betartása mellett (amit nem tudunk eléggé és elégszer hangsúlyozni)

-          a korrekt, teljes körű tájékoztatást,

-          a mellékhatások ismeretét, azok felismerését és jelentését,

-          az ellenjavallatok ismeretét és betartását,

a szülők esetében

-          a tájékozódási kötelezettséget, és

-          ugyancsak a mellékhatásokról és ellenjavallatokról való ismereteket foglalja magába.

 

Előre is köszönjük a szülők és a kollégák együttműködését.

Ügyvivők